Otevřený svět

Novinky a zajímavosti z celého světa

Ostatní

Které žánry literatury jsou v současnosti nejčtenější?

V rámci celosvětové literatury se nemění pouze to, jak moc je jí věnována pozornost ale pochopitelně také to, které žánry jsou v dané době preferované. Současnost nám přitom dává tu největší volnost žánrů, kterou jsme kdy měli.

Ať tak už máme rádi historickou klasickou, nebo moderní literaturu, nejsme limitováni víceméně ničím v tom, co si nakonec vybereme. Dnes se přitom podíváme na to, které žánry literatury jsou v současnosti opravdu ty nejčtenější.

Králem žánru je klasický román

Běžné romány jsou v současnosti rozhodně tím nejčtenějším. Je to nejspíše dáno hlavně tím, že většinu čtenářského publika v dnešní době netvoří muži, ale spíše ženy, které románové povídky doslova zbožňují.

Většinou se vyznačují tím, že databáze knih obsahuje celé série krátkých povídek, které mnohdy ani nenají nijak provázaný děj mezi sebou. To ale může být jednou z výhod, které rozhodně mají, protože pak lidé nejsou vázáni na znalost předchozích děl a čtou tak s čistou hlavou.

Krimi je na druhém místě žebříčku

Spousta žánrů se dostávala na vrchol a klesala v průběhu let ve velkých vlnách. Vedle toho právě krimi jako žánr patří mezi slavné výjimky, které rozhodně nabízí něco zcela odlišného. Ve své podstatě totiž patří mezi nejlépe hodnocené knihy dobová krimi díla už minimálně desítky let. Z toho důvodu se tak dá říct, že se bavíme o dost možná i nejstabilnějším žánru literatury, který by nás mohl napadnout. A to rozhodně není vůbec špatný bilance!

Science fiction bere pomyslné třetí místo

Někdo by sice mohl čekat na třetím místě spíše fantasy, ale u něj se větší pozornost aktuálně kloní k hernímu a filmovému průmyslu. Zcela naopak, knižní databáze obsahuje celou řadu nejen velice populárních science fiction děl ze starších dob, ale dokonce i překvapivé množství nových titulů. Stejně jako jiné žánry se mění také science fiction, modernější díla tak bývají často mnohem více uvěřitelná a hlavním námětem bývají právě alternativní reality. Ve své podstatě rozhodně ale milovníci tohoto žánru neztrácí oblíbené rysy, které dělaly vždy science fiction tak populární.